Friday, June 17, 2011

checklist majlis pertunangan kak long

“Bagi bakal pengantin yang ingin melangsungkan majlis pertunangan, anda mestilah merancang dengan rapi agar majlis bersejarah anda akan berlangsung dengan mudah dan lancar. Saya berkongsi sedikit persiapan yang perlu diambil berat sebelum berlangsungnya majlis pertunangan.’

1. Barang hantaran (Cincin/baju/buah/jam dsb)
2. Keluarga pengiring
3. Jurugambar
4. Menu
5. Penyambut tetamu
6. Jurucakap bagi pihak keluarga lelaki/perempuan
7. Pakaian bagi bakal pengantin perempuan
8. Hiasan bilik
Sekadar berkongsi”



HAI, ni kak long nak habaq mai..cerita di atas, kak long ambik story mory dari blog yang nak buat KONGSI tentang persiapan utk majlis pertunangan. Sesuai la sangat kan bagi kak long yang bakal melangsungkan majlis pertunangan yang akan diadakan pada 3hb Julai ni tapi kami buat kecil2kecilan jer..heheh..
Tapi perasaan ni mcm takut, gemuruh, wisau, dan mcm2 la yang bergelodak disanubari ni..adoiii..akan tetapi kak long tetap kne redah jugak hari tersebut kan..Ya Allah, berila aku kekuatan dalam menghadapai hari yang amat penting ini dan semoga Engkau memberkati majlis aku Ya Allah..
Kali ni kak long nak bgth apa yang telah kak long sediakan,merujuk kepada senarai di atas;
1.     Barang Hantaran ( 11 dulang balas, pihak kak long – 9 dulang, abang long…ceewahh =)

2.     Keluarga Pengiring – kak long dapat tahu dari bakal tunang kak long depa nak mai umah kemungkinan paling ramai dalam 10 kereta. ramai tak?  tapi tak tahu la kalo kurang atau lebih dari itu. Kak long terima dan pintu umh kami terbuka jer, jnji depa redha je la kalo umah kak long ni kocik je kan..heheheh malu lak.

3.     Juru gambar – ni kak long dapat sponsor dari kawan baik kami berdua, nama die En Khalis Imran  http://www.flickr.com/photos/silent-clicks  (Silentclick photo) cun gak gambar die tangkap dah sekarang..kalo tak dulu, kami suka gedik..die je yang tukang tangkap jer..sekarang PRO woo..byk job bro…lepas ni kak long wding dapat la kak long ambik die gak tapi kali ni kena la kak long bayor lak..hahahah..apa, ingat free je ke? Masuk toilet pun kne bayor tau..hahah. tak kesah la, jnji ada kenangan kan..betul tak encik bakal tunang kak long yang tersayang…=) heheh

4.     Menu – setelah berbincang dengan family kak long, kali ni kami dengan sebulat suara ingin buat majlis pertunangan kak long pada jam 3, lbh kurang lepas zohor mcm tu..Menunya, kemungkinan seperti semua sedia maklum makanan minum petang la.. majlis ni dibuat petang sebab tengahari kami keluarga terdekat akan buat kenduri tahlil untuk arwah nenek kami yang tercinta..lama nenek kak long tinggalkan kami semenjak kak long umur 5 tahun lagi..Al-Fatihah pada beliau..

5.     Penyambut tetamu – kak long tak decide lagi mcm ne, tapi biase nya sedara..makcik2 kak long la kot yang mintak tolong depa sambut tetamu yang datang.

6.     Jurucakap bagi pihak keluarga kak long – kemungkinan pak tam kak long seperti semasa keluarga bakal tunang kak long mai masa merisik ari tu. Hehehe..mintak tolong ye paktam. Kalo belah bakal tunang, kak long rasa pun org yang sama kot, pak lang die kot..tak silap kak long la..hope semua berjalan dengan lancar.

7.     Pakaian Pertunangan – erm…bagi baju kak long, semua dah siap Cuma nnt seminggu sebelum majlis berlangsung kak long akan g dobi buat dry cleang sebab sebelum ni masa baru beli siap ari t uterus bagi kat kak yong, akak kepada kawan kak long..kami panggil kak yong tambahkan bead sikit tapi rasanya macam banyak je…awwww…malu lak..hahahah. warna baju kak long cream putih. Dari atas sampai kebawah kak long pkai warna tu..tudung kak long pakai tudung sarung je..senang tak payah nak sisih kea pa ke kan.veil tu kak long tak tahu la nak pakai ke tak nak. Tgk la nnt mcm ne. terpulang pada mak andam nnt.

8.     Hiasan Bilik – ooo ni perkara agak sensitive sikit kalo kak long nak kongsi sebab kemungkinan kak long tak guna sangat bilik sebab bilik kami adik beradik kongsi, bilik mak kak long tak leh pakai sangat. So, mungkin semasa sarung cincin tu, kami buat kat luar je. Kawan2 kak long mintak buat hiasan sikit kat luar, tapi….:( sedih sikit la nak cerita kalo bab ni, kak long takut la..tak pe la nnt la kita tgk selepas majlis yer.
Wah, panjang nyer post kak long kali ni kan..kak long harap doa dari blogger semua doakan majlis kak long berjalan dengan lancar yer..
Aminnnn…thnks semua.

6 comments:

CikYuzz said...

hope semua nye berjalan lancar nanti :)

Renee Meow said...

hye dearie.. thanks visit my blog..singgah balik nie..

gudluck preparing kaklong... :)

fyi i follow n exchange link..

meow~
http://reneemeowwedding.blogspot.com

kaklong said...

AMBOI....cepat nyer cik meow nie...hebat...quick reader la u nie..kak long ucapkan terima kasih ye yang...

cik yuzz- thnks dear..

Qaseh Gifts said...

All the best!

zimie said...

kak long! beberapa hari lagi ek? goodluck tau.jangan neves2 ;p

kaklong said...

cik mie, kak long jd kalot dah ni..dgn venue kne tukar tiber2...tp ok lagi ni selagi ade kawan2 yg blh bantu..cuma mcm2 la nk kne setle kan..hope semua ok. doakan kak long yer...tq =)