Tuesday, September 13, 2011

kurang darah @ tekanan darah rendah

salam, kawan2...l
ame bebenor kak long tak update blog kan..bukan apa, just sebagai silent reader blog kwn yg lain je ni..
sebab, kak long xde mood la nak update dalam 2,3 hari ni..
kak long nak bukak topik tahap kesihatan kak long ketika ini lak la, blh?

oh yer, berbalik pada tajuk post entry kak long ni kan, kak long hari ni puasa bali, setelah mgu lepas ada puasa dlm 3 hari kan, hari ni utk minggu ni sambung balik.

kak long nak mintak pendapat kawan2 yg lain, yg seangkatan dengan kak long ni kan, kak long kan pernah pitam masa sehari selepas majlis pertunangan kak long kan, doktor cakap tekanan darah kak long tahap maling minima..adus...sedey kan dengar? bukan sdh lagi ni...tahap wisau dah kak long ni.

skrg ni pun, pale mcm pening sgt ni..tak tahu ngapa? nak kata tak sahur, pagi tadi sahur dah susu n kurma n roti seketul. tp rasa pale ni berdenyut2 sesangat. adakah ini punca darah kurang ke atau tekanan darah rendah?



boleh tak sesapa tahu, apa makanan yg utama utk tingkatkan tekanan darah kak long ni? tak kan nak makan garam pulak kan,...mcm ne yer? mintak tolong boleh?

20 comments:

cik enul said...

sy pnah gak kena macam tuh kak long...sakit kapla denyut2..pastu rasa macam nak pitam...doktor cakap, sy stress...

pastu bila kena lagi n g klinik yg lain, doktor cakap, sy stress jugak..Hmmm..maybe ada betulnyer...

bila pening jer, doktor ckap stress, sy pun naek stress ngan jwpn tuh...

kaklong said...

heheheheh...kelakar la cik enul ni la...comey la awak ni...adoi...;)

erin moshimoshi said...

akak makan byk kerang ,hati k ... lama2 makan hati byk boleh la berhati2 ...

betul x :)

Cik Zimie said...

zimie pon hampir kepada darah rendah gak :(

aritu nak beli ubat tekanan darah rendah.dekat HPA.tapi smpai skrg tak beli2.

aunty zimie ckp, org teknan darah rendah ni bila nak meneran baby keluar susah.sebab tak cukup tenaga nak push baby keluar.sedih pulak.takmo la camtu kan.

banyakkan makan kerang dear.makanan yg boleh tambahkan iodin dlm badan.try la tanye doc ye..

amy fahmi said...

makan kerang, hati, daging merah. atau kekacang dan sayuran. sume tu banyak iron.

Gadis said...

biasenyer kan kaklong..

kalau pening kpala ni..
tekanan darah rendah..
sbb gadis pun mcm tu jugak..
hihihi..

kalau mcm tu..
Gadis sarankan kaklong minum air manis lebih n air masak skali..

pastu mkn makanan yang berdarah..
bukan yang x masak tau..

mcm kerang..tapi jgn fully rebus..half cook..

pastu kalau kaklong mkn hati ayam pun elok..

x pun mkn vco pun ok..

gadis mkn vco terus ok sampai sekarang..

Fariza said...

kak long, jaga diri ye. mama fariza pun pesan, jgn terlalu pikirkan sesuatu smpai memudaratkan kita. nanti pening, darah tinggi, tekanan darah dan mcm2 lg. kalau fariza, pening kalau terlalu fikirkan something. T_T. jd, kena berfikiran positif, cpt2 kena.

Sfarlina said...

jwpnnya tekanan drh rendah..sbb sy dah penah kena skli kak long. check kt doktor ckp cm tu.. so mcm yg disuggestkan oleh amy tu, kak long kena makan. heeee :D. take care kak long!

indonesiatooverseas said...

selain makanan bergizi, istirahatlah yang cukup.

kaklong said...

thnks kawan2 kak long yg amat prihatin...luv ya'

kak long cuba mkn apa yg perlu ye...thnks ;)

Nurul Husna Abidin said...

Kak long, byk2 la bwk berehat k..nanti pas kawen, tanggungjwb kita lagi besar tau...huhuhu

Miss Sunshine said...

K.long... kene cari supplement.. iron tablet kalau tak silap.. cube k.long tanye doktor atau farmasis..
hana memang kurang darah (anemia) tapi tekanan darah ok je... ^_^

Khairiyah aka Kerry said...

kery pun mcm tu gak mase underweight. dah sahur berat pun kul 8 pagi boleh pitam.huhu.n now berat dh normal baru ok..
kene make sure jgn lapa selalu,breakfast itu penting.banyak mkn daging merah..patu kakak kery yg bijak soh makan ikan masin.hahaha

miszatie said...

kak long makan supplement k..atie pun low blood jugak tp alhamdulillah jaga makan sme..:D..
rindu kak long lame kte x berborak.huhuh

adnil linda said...

mkn hati,kerang...memg kene mkn byk r...takot efek pas kawen t...cepat2 tgikn teknan drah...hehhehe

~ NANA ~ said...

i ada tekanan darah rendah masa sibuk2 buat wedding preparation dlu...doctor juz advice suruh rest & jgn stress2 sgt...mkn multivitamin

wahida said...

kalau ikut doktor, mmg dorang suh mkn organ dalaman..

cepat baik ye...

kaklong said...

insyallah semua...thnks sesangat...skrg ni ngah puase lagi...nak habis dah ni..

lps ni kak long kne byk mkn mknan yg leh tambah darah jer k..

yg penting rest kan,,? ;)

tq

aTy _faRed~ said...

haaa..saye pon sejak mengandung ni tetibe tekanan darah rendah...tak pernah pon... risau... sekarang asyik pitam jer...

iedaurora said...

same wiff me doc cakap stress, yang penting jage makan & kurangkan stess, tido pun kene teratur...